Celerová polévka s masovými knedlíčky - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 středně velký celer, 1 lžíce másla, 1.5 lžíce hladké mouky, 1/2 šálku mléka, 2 žloutky, sůl, vývar, zelená petrželka,
Na knedlíčky: 25 dkg předního hovězího (bez šlach), 1 rohlík, 2 bílky, 1 lžička másla, 1/2 malé cibule, strouhanka, sůl, mletý pepř
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a osolíme. Přidáme nahrubo ustrouhaný celer a vaříme asi 20 minut. Pak polévku mixujeme nebo prolisujeme. Znovu ji přivedeme do varu, zavaříme knedlíčky a vaříme je 8 minut.
Příprava knedlíčků: Na másle osmahneme do sklovita drobně pokrájenou cibuli, přidáme petrželku a odstavíme z ohně. Maso na strojku dvakrát umeleme a protlačíme i navlhčenou vymačkanou žemli. Přidáme osmaženou cibuli s petrželí, sůl, pepř a ušlehané bílky. Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé knedlíčky.
Polévku s uvařenými knedlíčky odstavíme z ohně, přilijeme v mléce rozkvedlané žloutky a přidáme čerstvě usekanou celerovou nať nebo petrželku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka