Bujabéza - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg mořských ryb (nejlépe směs, v nouzi i sladkovodní), 1.3 l vody, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 1 pórek, 10 dkg celeru, olivový olej, špetka šafránu nebo kurkumy, špetka fenyklu (drceného), 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky směsi koření 'Ryby', 1 pomeranč, 3 lžíce zelené petrželky, sůl, 10 dkg majonézy nebo polovinu nahradit bílým jogurtem, 1 chilli paprička, 4 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 3 rohlíky
Z ocasů, vnitřností, hlav a ploutví uvaříme se špetkou soli vývar. Hotový procedíme, jedlé části oddělíme a dáme stranou.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, plátky česneku, pórku i se zelenou natí, nakrájený celer. Přidáme proužek pomerančové kůry, šafrán nebo kurkumu, drcený fenykl, rajčatový protlak a zalijeme rybím vývarem. Ochutíme směsí koření 'Ryby'. Pak vložíme porce ryb a vaříme 20 - 25 minut. Nakonec přidáme vařené jedlé části z vývaru, osolíme, posypeme petrželkou. Na talíř dáme porce ryb, přelijeme polévkou. Nejprve sníme polévku a k vařeným rybám podáváme česnekovou ochucenou majonézu, k tomu na sucho opečená kolečka rohlíku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka