Bouillabaisse (francouzská rybářská polévka) - recept cpt. Cooka
6 porcí: mořská ryba, olej, cibule, koňak, bílé víno, mrkev, petržel, celer, několik bobkových listů, 2 hřebíčky, 2 stroužky česneku, šafrán, několik rajčat, pomeranč, houska
V bílém víně (bordeaux nebo burgundské), trochu zředěném vodou, vaříme do měkka na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer, dále několik bobkových listů, hřebíčky, stroužky česneku, podle chuti šafrán, několik rozkrojených rajských jablíček a několik dílků pomeranče.
Vybereme si podle chuti různé druhy mořských ryb, které očistíme, a přidáme i mořské raky (humr, langusta). Ryby nakrájíme na kusy, osolíme je a dusíme několik minut v oleji, do kterého přidáme jemně sekanou cibuli, a během dušení poléváme koňakem. Pak na ně procedíme vinnou polévku a vaříme asi 30 minut. K polévce podáváme na kostky nakrájenou a osmaženou housku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka