Boršč (ruská polévka z červené řepy) - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1/2 kg hovězích kosti, 1/2 kg hovězího masa, 1 uzené vepřové koleno, 2 červené řepy, 1 celer, kořenová zelenina, 1 hlávka malá kapusty, 1/4 kg kysaného zelí, 1 cibule, sůl, mletý pepř, trochu majoránky, máslo, hladká mouka, klobása, 2 dl kysané smetany
Hovězí kosti, hovězí maso a uzené kolínko povaříme v osolené vodě, až je maso téměř měkké. Kořeny oloupané, na nudličky nakrájené (v celém kusu kvašené) červené řepy, celer, kořenovou zeleninu, malou hlávku kapusty, kyselé zelí a cibuli, vše na nudličky nakrájené, podusíme na másle, podlijeme slaným vývarem a přidáme kousky napolo uvařeného masa. Podle potřeby přisolíme, opepříme a přidáme i trochu majoránky. Vaříme pod poklicí tak dlouho, až maso změkne. Červené řepy ustrouháme a polejeme trochou horkého vývaru z kostí, přikryjeme a necháme ustát. Jakmile maso změkne, polévku zahustíme jíškou (z másla a mouky). Maso z polévky vyndáme, pokrájíme je na nudličky a vložíme zpět do polévky. Do polévky můžeme také přidat klobásu, nakrájenou na plátky. Někde je také zvykem, že se do polévky nakrájí i půlka pečené kachny. Jakmile se polévka začne vařit, přidáme kyselou smetanu a pak červenou šťávou, kterou jsme scedili z ustrouhané řepy, dodáme polévce červenou barvu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka