Boršč (ruská a polská polévka) - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg hovězího masa i vepřového, 1 lžíce tuku, 2  červené řepy, 1/4 l kysané smetany, kořenová zelenina, 1  cibule, 1/4 hlávky zelí, mletý pepř, bobkový list, 1 lžíce rajčatového protlaku
Nejprve pokrájíme cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu na kostičky a osmažíme ji do zlata na tuku. Pak vše zalijeme vodou, přidáme kus předního hovězího nebo vepřového masa (také stačí jen nožička, po případě později klobása). Vše uvaříme do měkka, pak osolíme a přidáme i nakrouhané zelí. V troubě na třínožce upečeme umyté červené řepy, nakonec oloupané nakrouháme i se šťávou do polévky, aby byla krásně červená. Maso vyjmeme, rozdělíme a každému dáme na talíř porci, také až na stole přidáme každému lžíci kyselé smetany. Podle libosti můžeme polévku okořenit pepřem a bobkovým listem, barvu zlepšit lžící rajského protlaku. K této polévce se správně dávají pirožky nebo pohanková kaše, stačí však chléb nebo brambory zvlášť vařené.
Je to účelná sestava: Maso v polévce živí bílkovinami, chléb sytí a zelenina přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka