Zelenina zapečená na lasturách - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 kedlubny, 2 pórky, 2 mrkve, 3 lžíce zeleného hrášku, 10 dkg šunky, 5 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 2 žloutky, 1 šálek mléka nebo smetana, 4 dkg strouhanky, 4 dkg tvrdého sýra, sůl, 1/2 citrónu, zelená petrželka
Očištěnou zeleninu krátce podusíme v osolené vodě, nakrájíme nebo rozebereme na úhledné kousky. Z poloviny másla a mouky připravíme jíšku, zředíme a rozvaříme ji vývarem ze zeleniny a smetanou. Do omáčky přidáme zeleninu, drobně sekanou šunku (nebo místo ní telecí pečeni či houby), ochutíme citrónovou šťávou a nakonec vmícháme žloutky a podle potřeby trochu strouhanky. Směs naplníme do vymazaných lasturek, povrch pokropíme máslem, posypeme strouhankou, strouhaným sýrem a ozdobíme petrželí. Zapečeme v troubě. Místo lastur použijeme malé ohnivzdorné misky ze skla nebo kameniny.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka