Luštěninová polévka na kyselo - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 kg fazolí nebo čočky, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list (kopr), kmín
Luštěniny předem namočíme a druhý den v téže vodě vaříme do měkka, nejlépe s bobkovým listem a kmínem. Když jsou měkké, pak teprve polévku osolíme, podle chuti přikyselíme a zahustíme zátřepkou z kyselé smetany, můžeme ji zlepšit ještě rozkloktaným vejcem, v létě okořenit koprem místo bobkovým listem. Podáváme s brambory zvlášť vařenými.
Je to dobrá sestava: Luštěniny spolu s mlékem nejen sytí, ale i živí, brambory sytí i chrání. Nebo k obědu: fazolová polévka na kyselo a buchty s povidly nebo jiný moučník s ovocem, aby nechyběly látky ochranné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka