Zelný nákyp I - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 hlávka zelí (menší), 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 1 lžíce zelené petrželky, sůl, 63 dl vody, 1 lžička másla, 1.5 lžíce polohrubé mouky, 3 vejce, máslo na formu
Listy zelí krátce spaříme ponořením do vřelé vody a hned je vyjmeme, aby okapaly. Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme petrželku, nakrájené zelí, osolíme a přiklopené dusíme na mírném ohni bez podlévání téměř do měkka. Vodu se lžičkou másla přivedeme do varu, přisypeme moukou a na mírném ohni připravíme odpalované těsto. Jakmile se nechytá dna kastrolu, odstavíme a přendáme do mísy. Do polovychladlého přidáme postupně žloutky, pak zelí a naposled vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs naplníme do silně vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací mísy a pečeme asi 1/2 hodiny.
Podáváme jako samotný předkrm nebo jako hlavní chod s bramborami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka