Zelí řídké s masem (čvachtavé) - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 hlávka zelí, sůl, hovězí hrudí, vepřové sádlo, cibule, slanina, uzené maso, kopr, estragon, vepřová krkovička, smetana, hladká mouka, žloutek, ocet, mletý pepř
Hlávku zelí očistíme, pokrájíme na 8 dílů, košťály uvnitř opatrně vykrojíme. Zelí vložíme do vařící slané vody a necháme je několik minut povařit. Pak je scedíme a dáme na síto okapat. Hovězí hrudí uvaříme v osolené vodě a pak scedíme. Do hrnce dáme sádlo a na drobno nakrájenou cibuli, na to vrstvu zelí, na ni hovězí maso, kus uzené slaniny, uzené maso, pak znovu zelí, kopr a estragon a na to vepřové maso (krkovičku) a navrch opět zelí. Podlijeme vývarem z hovězího masa a pod poklicí vaříme 2 hodiny, při čemž podle potřeby přiléváme vývar z masa. Před podáváním zalijeme trochou smetany s rozkvedlanou moukou a žloutkem a chvíli povaříme. Podle chuti přidáme trochu octa a pepře. Povrch zelí můžeme obložit pečenými vepřovými kotletami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka