Plněné zelné listy - recept cpt. Cooka
4 porce: několik zelných listů, 25 dkg mletého masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 žemle, trochu mléka na zvlhčení, 2 bílky nebo celé vejce, sůl, mletý pepř, rostlinný tuk nebo olej na vymaštění pekáčku
Na tuku zpěníme rozkrájenou cibuli, přidáme mleté maso, utřený česnek, osolíme a trochu opepříme a osmahneme. Směs dobře propracujeme a zahustíme bílky nebo vejci a podle potřeby i trochou strouhanky, v opačném případě zředíme lžící vývaru nebo mléka. Několik velkých zelných listů opereme, silnější žebra mírně naklepeme a povaříme v osolené vodě. Na listy položíme připravenou masovou směs, zabalíme je a omotáme nitěmi, aby náplň nevytékala. Zapékací misky dobře vymastíme, můžeme přidat i několik kostiček slaniny, vložíme plněné zelné listy a upečeme je v troubě, až je směs propečená. Během pečení přeléváme šťávou, kterou doplňujeme vývarem nebo vodou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka