Kološvárské zelí vrstvené - recept cpt. Cooka
6 porcí:  60 dkg vepřové kýty, 1.5 kg kysaného zelí, 30 dkg anglické slaniny nebo uzeného bůčku, 30 dkg debrecínské klobásy, 15 dkg tuku, 6 dl kysané smetany, 20 dkg cibule, 1 stroužek česneku, 12 dkg rýže, paprika, sůl
Kysané zelí (je-li příliš kyselé, propereme) dáme do hrnce, přidáme kůži ze slaniny nebo z bůčku, přilejeme trochu vody a uvaříme doměkka. Když je zelí měkké, kůži odstraníme. Na pánev vložíme část tuku, přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, trochu zpěníme. K tomu přidáme hrubě umleté maso a krátce podusíme. Slaninu nebo bůček nakrájíme na kostky, přidáme k ní na plátky nakrájenou debrecínskou klobásu a spolu opečeme. Rýži zvlášť udusíme v osolené vodě s trochou tuku (ne příliš doměkka).
Hlubší ohnivzdornou mísu vymažeme sádlem, nejdříve dáme vrstvu vařeného zelí, dbáme, aby v něm nebylo mnoho šťávy, na to vrstvu slaniny (bůčku) a opečené klobásy, opět vrstvu zelí, hojně polijeme smetanou, osolíme a posypeme paprikou. Na tyto vrstvy dáme vrstvu dušené rýže, na ni vrstvu dušeného masa a pak opět zelí a tak postupujeme dál, až mísu naplníme. Takto naplněnou mísu polijeme smetanou. Poslední vrstva musí být zelí. Vše vložíme do prohřáté trouby a v ní dusíme asi tři čtvrti hodiny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka