Francouzské zapékané zelí - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg kysaného zelí, 2 lžíce vepřového sádla, 1 cibule, 2 dl bílého vína, 25 dkg uzeného bůčku, 20 dkg uzeného masa, 4 klobásy, 1 sklenka třešňovice (vodka, brandy), 1 jablko, 1 lžíce jalovce, sůl, mletý pepř
V zapékací misce na sádle osmahneme nasekanou cibuli, přidáme zelí, zalijeme vínem, přisypeme na kostičky nakrájené jablko a jalovčinky. Podlijeme vodou, aby zelí bylo zatopeno a dusíme v troubě pod pokličkou téměř do měkka. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený bůček a na porce uzené maso a dusíme, až maso změkne. Nakonec přidáme malé klobásky, přilijeme pálenku a prudce zapečeme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem. Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem. Je to oblíbený a rozšířený francouzský pokrm zvaný choucroute.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka