Akurátní musaka - recept cpt. Cooka
6 porcí: 3/4 kg kysaného zelí, 4 lžíce vepřového sádla, 2 šálky vývaru, 1 cibule, 10 dkg slaniny (anglická), 3/4 kg hovězí kýty, sůl, mletý pepř, 4 dl kyselého mléka, 3 vejce
V kastrólu necháme rozpustit polovinu sádla a na něm opečeme kyselé propláchnuté zelí. Přilijeme polovinu vývaru a dusíme do měkka. Mezitím ve zbytku sádla osmahneme nakrájenou cibuli, kostičky špeku či lépe anglické slaniny a mleté hovězí maso, které solíme a dost důkladně pepříme. Nato vytáhneme pekáč, naskládáme do něj polovinu zelí, na které rozvrstvíme maso s cibulí a slaninou a vše překryjeme druhou polovinou zelí. Přilijeme zbytek vývaru a pečeme 3/4 hodiny v troubě. Potom ještě přilijeme kyselé mléko, v němž jsme rozkloktali vejce a něco soli. Pečeme, dokud povrch nezezlátne.
(Černý - Steiner)
Příloha: rozpečené housky
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka