Zapékaná tykev s omáčkou z krabů - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 tykve (po 400 g), 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky saké (možno nahradit naším sladkým vínem), 10 dkg krabů (zmrazeného nebo konzervovaného), 2 lžíce octa, 8 lžiček hovězího vývaru, 3 lžičky sherry, 1 lžička sójové omáčky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, olej
Tykve omyjeme a odkrojíme špičky. Neloupeme. Nakrájíme na tenké plátky o síle asi 1 cm. První část sójové omáčky smícháme se saké nebo jiným vínem a do této směsice naložíme tykve. Do hrnečku dáme svařit vývar, přidáme druhou část sójové omáčky, šery a smícháme. Kraby velmi krátce povaříme v osolené a opepřené vodě. Tykve vyjmeme z marinády a dáme je na chvíli zapéci na trošce oleje do trouby. Když jsou tykve měkké, což je asi po 10 minutách, vyjmeme je z trouby a dáme na misku. Pokryjeme je směsí ovařených krabů a zalijeme omáčkou z vývaru s šery. Podáváme s bílou rýží a zeleninovým salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka