Plněná tykev (ďurgeta) I. - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 tykev, 15 dkg uzené slaniny, 50 dkg vepřového masa (skopového), 2 vejce, 12 dkg rýže, 15 dkg čerstvých hub, 3 lžíce rajčatového protlaku, máslo (sádlo) na vymazání pekáče, 2 dl smetany, sůl
Mladou tykev nebo tak zvanou ďurgetu (větší, speciální druh) oloupáme a nakrájíme na 2-3 kusy. Tyto očistíme, vnitřek vydlabeme a naplníme je nádivkou, kterou připravíme takto: Rozpustíme na drobné kostečky nakrájenou uzenou slaninu, k ni přidáme libové, na strojku umleté vepřové nebo skopové maso, trochu podusíme, sejmeme s plotny a smícháme s vajíčky, polodušenou rýží, rovněž na drobno nakrájenými a také napolo dušenými houbami a několika lžícemi rajského protlaku. Připravené a naplněné kousky tykve srovnáme do máslem nebo sádlem vymazaného pekáče, polijeme je smetanou, osolíme a 20-25 minut pečeme v troubě. (Rajský protlak můžeme vynechat.)
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka