Vegetariánská špenátová roláda - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg špenátu, 3 dkg másla, 4 vejce, špetka muškátového oříšku, 1 lžíce parmazánu,
Náplň: 15 dkg másla, 25 dkg žampiónů, 1/2 citrónu, sůl, mletý pepř, 2 dl šlehačky, 2 lžíce zelené petrželky
Na náplň rozpustíme na pánvi máslo, přidáme pokrájené žampióny, citrónovou šťávu, podle chuti sůl a pepř a dusíme, až houby změknou (3 minuty).
Špenát krátce poovaříme, zbavíme vody a hrubě pokrájíme. Přendáme do velké mísy, vešleháme máslo, žloutky, strouhaný muškátový oříšek, osolíme a opepříme. V jiné misce ušleháme z bílků sníh a zlehka vmícháme do špenátové směsi. Směs nalijeme do pekáče na roládu (na 4 porce rozměr asi 33x23 cm) a pečeme 10-12 minut v troubě předehřáté na 220 °C, až je těsto pevné.
Pergamen na pečení posypeme jemně strouhaným parmezánem a vyklopíme na něj roládu. Necháme ji zchladnout a pak pergamen odloupneme. Houby procedíme, přendáme do mísy, přidáme šlehačku, petrželku, koření. Je-li směs příliš hustá, přidáme trochu šťávy. Náplň namažeme na roládu a podélně sbalíme, přikryjeme a necháme vychladit.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka