Špenátové lívanečky se sýrovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:
Těsto: 2 vejce, 1/4 l mléka, 12 dkg hladké mouky, sůl, olej na smažení,
Náplň: 60 dkg špenátu čerstvého nebo polovina zmrazeného, 3 dkg tuku, 1 malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl mléka, mletý pepř, sůl, česnek,
Omáčka: 3 dkg hladké mouky, 3 dkg tuku, 3 dl mléka, 5 dkg strouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl
Přísady pro lívanečky dobře rozšleháme a necháme chvíli stát. Omyté listy špenátu vložíme do malého množství vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Potom scedíme a necháme okapat. Umeleme je na masovém strojku nebo jemně rozsekáme nožem. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, osmahneme na ní lžíci mouky, zalijeme mlékem a povaříme na hustou omáčku. Vložíme do ní špenát, pepř, sůl, jemně utřený česnek a necháme přejít var.
Z mouky a tuku připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře rozšleháme, osolíme, opepříme a povaříme na omáčku. Do omáčky vmícháme jemně nastrouhaný sýr.
Z připraveného těstíčka usmažíme na oleji lívanečky, potřeme je špenátem a pokapeme omáčkou. Hned teplé podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka