Špenátová roláda - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg špenátového protlaku, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, sůl,
Náplň: 4 vejce, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, mletý pepř,
Omáčka: 25 dkg žampiónů, 4 dkg másla, 1/4 l smetany, 1 lžíce hladké mouky, moučkový cukr, ocet, sůl, mletý pepř
Těsto: z rozmrazeného špenátu slijeme vodu. Pak ho promícháme v misce se žloutky a moukou. Osolíme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme v jedno až dvoucentimetrové vrstvě a pečeme v mírně vyhřáté troubě deset až patnáct minut.
Náplň: větší cibuli nadrobno pokrájíme a osmažíme do růžova. Opepříme, osolíme, přidáme vejce, ze kterých uděláme velice řídká míchaná vajíčka.
Omáčka: omyté nadrobno pokrájené žampióny dusíme na másle, až zmizí voda. Přidáme mouku, pepř, sůl a zalijeme kyselou nebo sladkou smetanou. Chvíli povaříme, ochutíme octem a cukrem. Upečené špenátové těsto potřeme vaječnou náplní a sbalíme jako roládu. Krájíme napříč a na talíři poléváme omáčkou. Nejsou-li žampióny, posypeme roládu smaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem.
Špenátovou roládu můžeme podávat jako teplý předkrm, ale také jako samostatné jídlo.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka