Gratinovaná ztracená vejce na špenátu - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 balíček zmrazeného špenátu, 4  vejce, 6 dkg tuku, 1  žloutek, 8 dkg strouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl, ocet,

Bešamelová omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg hladké mouky, 3 dl mléka, mletý pepř, sůl

Zmrazený špenát rozkrájíme na kousky, osmahneme na 30 g tuku, osolíme a opepříme. Ztracená vejce připravíme takto: do osolené a okyselené vody vyklepneme postupně vejce a velmi mírným varem je vaříme tři minuty. Na zapékací misku nebo do gratinovacích misek vymaštěných tukem, vložíme špenát, povrch urovnáme a pokryjeme jej ztracenými vejci. Dále přelijeme bešamelovou omáčkou smíchanou s polovinou strouhaného sýra a se žloutkem rozkvedlaným ve lžíci mléka. Pokrm posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozehřátým tukem a gratinujeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě dorůžova.
Bešamelová omáčka: Tuk rozehřejeme, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Sejmeme z plotýnky, zalijeme mlékem, dobře rozšleháme a povaříme asi 10 minut. Hotovou omáčku osolíme a opepříme.
Podáváme zpravidla s bramborovými knedlíky, s vařenými brambory nebo se slaným pečivem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka