Mrkvové opečenky - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg mrkve, 1/2 sklenky krupice, 1 dl mléka, 3 vejce, 1/2 sklenky strouhanky, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžíce másla, olej na smažení, sůl,
Smetanová omáčka:: 1 sklenka kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 dl zeleninového vývaru, zelená petrželka nebo kopr
Očištěnou mrkev nakrájíme na plátky nebo na nudličky, dáme na kastrol, podlijeme horkým mlékem, přidáme lžíci tuku, cukr a sůl a zakryté dusíme; přitom občas zamícháme, aby se mrkev nepřipalovala. Když je mrkev měkká, zasypeme ji krupicí, zamícháme a na mírném ohni vaříme 8 - 10 minut. Potom mrkev odstavíme, vmícháme žloutky, dobře rozmícháme a necháme vychladnout. Z vychladlé směsi tvoříme podlouhlé placičky, které omočíme v rozšlehaných bílcích, obalíme ve strouhance a po obou stranách smažíme.
Opečenky podáváme se smetanovou omáčkou: Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem ze zeleniny a smetanou. Povaříme 5 - 10 minut, podle chuti přisolíme a procedíme. Přidáme petrželku nebo kopr. Podáváme k opečenkám v omáčníku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka