Plněný květák - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  květák *velký, sůl, 2 lžíce strouhanky, 2  vejce, 5 dkg tvrdého sýra, 1/2 lžíce másla,

Omáčka: 1 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 1/2 šálku mléka, vývar,

Naplň: 1 lžíce másla, 1/2  cibule *malé, 2 šálky pečeného masa *bílého, zelená petrželka

Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a dáme okapat. Ze másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a vývarem, vymícháme na hustou omáčku a odstavíme z ohně.
Příprava náplně: Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme petrželku a mleté vařené či dušené maso. Podle potřeby trochu podlijeme a promícháme. Po odstavení z plotny přimícháme k masu asi 1/3 omáčky. Ostatní ponecháme na polití květáku.
Zapékací mísu vymastíme máslem, vysypeme strouhankou. Polouvařený květák vložíme do mísy košťálem nahoru. Košťál vykrojíme tak, aby vznikla jamka pro náplň a aby se květák nerozpadl. Naplníme jej hodně do výšky a polijeme omáčkou smíchanou se žloutky a strouhaným sýrem. Podáváme jako teplý předkrm nebo večeři.
Poznámka: K zapékání květáku je vhodná hlubší malá mísa, do které se růžice květáku těsně vejde. Podobně můžeme plnit vařenou a pak vydlabanou kapustu nebo vařenou a pak vydlabanou brukev.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka