Pařížský zapečený květák - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  květák, 15 dkg ementálu, 10 dkg uzeného masa, 6 dkg másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, 1  žloutek, sůl, mletý pepř
Větší květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu ementálu nebo jiného tvrdého sýra, právě tak jako uzené maso nebo slaninu, nakrájíme na tenké hranolky a květák jimi prošpikujeme.
V hrnci si uděláme z másla a mouky bílou jíšku a za stálého míchání přidáváme mléko, až se utvoří hladký bešamel, do kterého přidáme pepř, sůl a druhou půlku sýra nastrouhaného na jemném struhadle (trochu si odložíme na posypání). Povaříme, odstavíme z ohně; do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek.
Květák pomažeme sýrovým bešamelem, posypeme ještě trochou sýra a zapečeme do růžova v troubě.
Servírujeme jako teplý předkrm s černým chlebem nebo jako samostatné jídlo doplněné vařenými nebo smaženými brambory, sypanými zelenou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka