Květákový nákyp s rajčaty - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg květáku, 1/2 citrónu, sůl, 50 dkg rajčat,
Omáčka: 3 lžíce tuku, 1 rovná lžíce hladké mouky, 2 dl mléka, 1 žervé rozmíchané s trochou mléka na hustotu smetany, mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 1 bobkový list, 6 dkg strouhaného tvrdého sýra, worcestrová omáčka, citrónová šťáva, mletý pepř, sůl, tuk na vymazání zapékací misky
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Vyjmeme jej a necháme okapat. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku a po částech k ní přiléváme za stálého míchání mléko a žervé rozšlehané s mlékem. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Vložíme bobkový list a omáčku vaříme na mírném ohni za občasného míchání 10 minut. Potom do ní nasypeme nastrouhaný sýr a mícháme, až se rozpustí. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Do vymazané misky urovnáme růžičky květáku, mezi ně rozložíme kousky rajčat, osolíme a opepříme. Omáčku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, několika kapkami worcesterské omáčky a citrónové šťávy. Takto připravenou omáčkou zalijeme zeleninu v zapékací míse, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Příloha: vařené brambory a zeleninový salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka