Květákové krokety s houbami - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 středně velké květáky, 4 vejce, 2 žemle, 2 šálky čerstvých hub, 1 středně velká cibule, sůl, 1 lžička zelené petrželky, 1 lžíce másla, 1/2 šálku mléka, strouhanka, olej (na smažení)
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na másle podusíme jemně nakrájenou cibuli a drobně pokrájené houby s petrželkou. Žemli nakrájenou na plátky navlhčíme mlékem, přidáme žloutky, podušené houby, nahrubo usekaný květák, okořeníme pode obliby květem nebo pepřem a dobře promícháme. Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme krokety, obalíme v rozšlehaných bílcích a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji jen krátce, protože všechny přísady jsou předvařeny. Po usmažení klademe na papírové ubrousky a na míse pokapeme máslem.
Podáváme se saláty a bramborami. Z poloviční dávky můžeme podat jako teplý předkrm bez příloh, jen položené na listu salátu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka