Květák zapečený s rajčaty - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 velký květák, 6 větších rajčat, 1 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, sůl, 1 šálek mléka, 5 dkg tvrdého sýra, 2 žloutky, strouhanka, zelená petrželka
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Rajčata krátce spaříme, zchladíme a oloupeme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a vymícháme na hustší omáčku. Po odstavení z ohně do ní přidáme žloutky a strouhaný sýr. Hlubší zapékací mísu vymastíme silně máslem, vysypeme strouhankou a rozložíme do ní na růžičky rozebraný květák. Proložíme jej čtvrtkami oloupaných rajčat, posolených a posypaných usekanou petrželkou, a vše zalijeme sýrovou omáčkou. Povrch pokapeme máslem a posypeme trochou strouhanky. Pečeme asi 20 - 30 minut.
Podáváme s bramborami a saláty nebo jako přílohu k pečením. Jako teplý předkrm podáme samotný bez příloh.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka