Květák se ztracenými vejci - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 květák, 4 vejce, 4 dkg tuku, 4 dkg hladké mouky, 1/4 l vody, 1 lžíce octa, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření, mletý pepř, kopr nebo petrželka
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě a rozdělíme na porce. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji vodou z květáku, osolíme, opepříme, okořeníme ostatním kořením a povaříme. Potom vyjmeme z omáčky koření, zalijeme ji smetanou zahuštěnou lžící mouky a povaříme asi 10 minut. Když se omáčka povaří, rozklepneme a vpustíme do ní opatrně jedno vejce za druhým a necháme je ztuhnout. Na talíř dáme díl květáku, vejce, vařené oloupané brambory, zalijeme omáčkou a posypeme koprem nebo petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka