Květák se ztracenými vejci - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 květák, 4 vejce, 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 3/4 l vody, 1 lžíce octa, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření, mletý pepř, kopr nebo petrželka
Květák uvaříme v osolené vodě a rozdělíme na porce. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou z květáku, osolíme, opepříme, okořeníme ostatním kořením a povaříme. Pak vyjmeme z omáčky koření, zalijeme ji smetanou zahuštěnou moukou, a když se omáčka povaří, rozklepneme a vpustíme do ní opatrně jedno vejce za druhým. Na talíř dáme díl květáku, vejce a vařené brambory, které zalijeme omáčkou. Vše posypeme koprem nebo petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka