Gratinovaný květák s houbami - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 velký květák, 20 dkg čerstvých hub, 3 dkg tuku, 1 žloutek, 5 dkg strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce strouhanky, sůl,
Bešamelová omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg hladké mouky, 2.5 dl mléka, mletý pepř, sůl
Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Mezitím připravíme z tuku a mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut. Očištěné houby nakrájíme na plátky, osmahneme na kousku tuku, pokapeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Uvařený květák rozložíme do gratinovacích misek vymaštěných tukem, přelijeme omáčkou, do níž jsme vmíchali žloutek rozkvedlaný ve lžíci mléka a houby. Posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a gratinujeme pod grilem anebo v hodně vyhřáté troubě.
Příloha: vařené brambory a zeleninový salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka