Gratinovaný květák podle Ludvíka - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg květáku, 1 rovná lžička soli, 1/2 l mléka, 4 sardelové řezy, 4 lžíce hladké mouky, 8 dkg tuku, 16 dkg strouhaného tvrdého sýra, mletý pepř, 4 lžíce smetany, žloutek
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě. Na pánvi 3 minuty podusíme polovinu tuku a polovinu mouky. Potom přidáme půl šálku vývaru z květáku a mléko a za stálého míchání povaříme. Přidáme najemno rozsekané sardelové řezy a třetinu nahrubo nastrouhaného sýra, který necháme v omáčce rozpustit. Přisolíme a okořeníme mletým pepřem. Ve smetaně rozkvedláme žloutek, přidáme do omáčky a prohřejeme, již nevaříme. Okapaný květák vložíme do kastrolku vymazaného tukem, zalijeme omáčkou, povrch zasypeme strouhaným sýrem, zakapeme tukem a krátce gratinujeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka