Brukev plněná masem - recept cpt. Cooka
4 porce: 8 menších kedluben, 20 dkg pečeného masa, 4 dkg oleje, 1/2 cibule, 1/2 rohlíku, vejce, sůl, mletý pepř, zelená petrželka
Brukve oloupáme a dopoloměkka uvaříme v osolené vodě. Okapaným seřízneme vršek, vydlabeme, naplníme, víčkem z vršku přikryjeme, vložíme na rozpuštěný tuk a dusíme doměkka. Vydlabané vnitřky, které jsme nepřidali do náplně, můžeme dusit s sebou.
Na náplň: na polovině tuku zpěníme nadrobno rozsekanou cibuli, vložíme nadrobno rozsekané nebo umleté maso (pečené či dušené, mohou to být i zbytky, popřípadě lze kombinovat maso s uzeninou, dobrá je i konzerva vepřového masa ve vlastni šťávě), namočenou housku, rozsekané vnitřky brukví a petrželku, osolíme, opepříme, spojíme vejcem, necháme zahoustnout a pak plníme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jednotlivé brukve samotné jako předkrm. Náplň může být různá. Dobrá je například játrová paštika, kterou spojíme vejcem a nastavíme vydlabanou dření. Podle své chuti okořeníme.
Vždy můžeme pokrm doplnit salátem ze syrové zeleniny; v tom případě ho nezapomeneme obohatit mladými lístky z brukve.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka