Kapustové karbanátky se sójou - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg kapusty, 2 hrsti sójového granulátu, 2 žemle, mléko, 5 dkg slaniny, 1 malá cibule, 2 vejce, strouhanka, mletý pepř, sůl, tuk na smažení
Sójový granulát zalijeme horkým masoxovým vývarem a necháme nejméně hodinu bobtnat. Mezitím nakrájíme očištěnou, velkých vnějších listů zbavenou kapustu na větší kousky a uvaříme v osolené vodě. Žemle nakrájíme na plátky a pokropíme mlékem, můžeme je pokropit i masoxovým vývarem, ve kterém jsme máčeli granulát. Slaninu rozkrájíme na kostičky, vyškvaříme a na tento základ vložíme jemně nakrájenou cibuli. Uvařenou a okapanou kapustu buď umeleme na masovém strojku, nebo jemně rozsekáme, přidáme vymačkaný granulát, vymačkané žemle, vejce, pepř, podle potřeby sůl a na slanině zpěněnou cibuli. Směs dobře promícháme, je-li příliš řídká, zahustíme strouhankou, příliš hustou zředíme vývarem, ve kterém jsme máčeli granulát.
Karbanátky omočíme v rozšlehaném bílku a obalujeme ve strouhance, nebo jen ve strouhance. Smažíme po obou stranách v některém z tuků na smažení. Hotové karbanátky pokládáme na chvilku na papírové ubrousky, aby se do nich vsáknul přebytečný tuk. Ke kapustovým karbanátkům jsou vhodné buď vařené a omaštěné brambory, nebo bramborová kaše.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka