Zelené fazolky se smaženou houskou - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg fazolových lusků, 1 lžíce rostlinného oleje nebo lžička rozpuštěného másla, sůl, ocet, 3 lžíce jemné strouhanky
Dobře oprané fazolky necháme okapat, u každé odřízneme stopku a ostrou špičku, vhodíme je do vařící osolené vody, zakápneme octem a vaříme v malém množství vody, až jsou měkké. Potom je scedíme, necháme okapat a překrájíme na tři až čtyřcentimetrové kousky. Jednotlivé porce na talířích posypeme smaženou strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo rostlinným tukem, na jaký jsme zvyklí. Fazolky vaříme vcelku proto, aby z nich neunikalo do vody, ve které se vaří, zbytečně mnoho zdraví prospěšných látek a vitaminů.
Obdobným způsobem můžeme připravovat i růžičkovou kapustu. Tuto zeleninu bychom měli do jídelníčku zařazovat poměrně často, protože kapusta obsahuje mimo jiné i dost velké množství vápníku, který mladý i stárnoucí organismus nezbytně potřebuje, aby si uchoval co nejdéle zdravé kosti. Vápník je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích, zvláště v tvrdých sýrech a tvrdém tvarohu, proto dáváme na pokrmy nastrouhaný sýr tak často, jak je to možné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka