Fazolkový nákyp - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg fazolových lusků, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 šálek mléka, 4 vejce, zelená petrželka, sůl, máslo na formu, strouhanka na vysypání formy
Fazolky zbavíme vláken, nakrájíme šikmo na proužky a dusíme osolené na lžíci másla téměř do měkka a do vydušení šťávy. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme mlékem a vymícháme na hustou kaši. Přendáme ji do mísy, osolíme, postupně zamícháme žloutky, petrželku, fazolky a naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a směs do ní urovnáme. Pečeme ve středně teplé troubě asi 1/2 hodiny.
Fazolkový nákyp je též vhodný k obložení pečeně z bílého masa. K tomuto účelu pečeme směs v hranatém pekáčku a krájíme po upečení na menší obdélníčky.
Příloha: brambory sypané petrželkou a rajčatový salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka