Zapečený pórek se strouhankou - recept cpt. Cooka
4 porce: 6 pórků, 15 dkg ementálu nebo jiný tvrdý sýr, 10 dkg strouhanky, 6 dkg másla, sůl
Pórek pečlivě očistíme, nařežeme podle velikosti kastrolu a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě, necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce má být alespoň třícentimetrová.
Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Na jemném struhadle nastrouháme ementál, navrstvíme na strouhanku v misce a poklademe kousky zbyléhho másla. Zprudka zapečeme v troubě dozlatova. Zapečený pórek podáváme s bílým chlebem jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Pórek je oblíbená zelenina Francouzů.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka