Pórek a la chřest - recept cpt. Cooka
4 porce:  6  pórků, 6 lžic oleje, 2 lžíce vinného octa, 1  cibule, pažitka nebo petrželka, případně obojí, mletý pepř, sůl
Pórek očistíme, rozkrájíme podle velikosti kastrolu, svážeme do svazků, aby se nerozcupoval, a uvaříme ve slané vodě. Necháme dobře odkapat a vychladit.
Olej, ocet, pepř a sůl prošleháme vidličkou. Přidáme cibuli, co nejvíc pažitky a petrželky a posekáme nadrobno tak, aby vznikla hustá omáčka. Když není pažitka ani zelená petrželka, přidáme jen cibuli.
Pórky úhledně srovnáme na mísu, omáčku připravíme do omáčníku nebo skleněné misky a každý si na svém talíři pórek bohatě polije omáčkou. Je také možné pórek po uvaření nakrájet na menší kousky a smíchat s omáčkou, ale není to tak hezké. Podává se s bílým chlebem. Z vody, ve které se pórek vařil, uděláme přidáním brambor, pepře, kousku másla a trošky smetany dobrou, lehkou polévku.
Ve Francii říkají takto připravenému pórku 'chřest chudých', je to jejich nejběžnější úprava chřestu a pórek jim ho částečně nahradí.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka