Chřest po vídeňsku - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg chřestu, sůl, 3 dkg tuku, 1/2 l vody, 1 lžička moučkového cukru, 1/8 l smetany, 1  žloutek,  trochu citrónové šťávy, muškátový květ,  trochu zelené petrželky, 5 dkg tuku na jíšku, 4 dkg hladké mouky
Chřest omyjeme, od hlavičky dolů sloupneme a dřevnatý spodek odkrojíme. V kastrole rozpustíme tuk, přidáme očištěný, na kousky nakrájený chřest, podlijeme horkou vodou, osolíme, trochu ocukrujeme a dusíme doměkka. Potom chřest scedíme. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z dušeného chřestu a smetanou a vaříme 10 minut. Hotovou omáčku okořeníme květem a nadrobno rozsekanou petrželkou a zjemníme žloutkem. Do takto připravené omáčky vložíme dušený chřest, zakapeme citrónovou šťávou, zamícháme a prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm s vařenými brambory, ale můžeme jej podávat i jako přílohu k masu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka