Vařený celer s pikantní omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 celery, 2 vejce, sůl, citrónová šťáva,
Omáčka: 1/4 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce oleje, 1 lžička hořčice, 1 lžička hladké mouky, sůl, mletý pepř, zelená petrželka
Oloupaný celer uvaříme ve slané vodě doměkka. (Vodu můžeme též trochu přikyselit octem nebo citrónovou šťávou.) Měkký celer nakrájíme na plátky, urovnáme na misku, proložíme natvrdo vařenými vejci a přelijeme vychlazenou omáčkou nebo koupenou tatarskou omáčkou.
Omáčka: Do hrnku dáme mléko, mouku nebo bramborový škrob, sůl, žloutky a ve vodní lázni kvedláme do zhoustnutí. Do odstavené omáčky přidáme olej, hořčici, podle chuti pepř, citrónovou šťávu a petrželku. Můžeme přidat i drobně pokrájenou nakládanou okurku.
Takto upravený celer podáváme k vařené nebo pečené rybě, k teplé šunce nebo k jinému netučnému masu. Stejným způsobem lze připravit chřest, květák, černý kořen.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka