Zeleninový krém s celerem - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 dkg másla, 10 dkg cibule, 8 dkg karotky, 2 stroužky česneku, 8 dkg hladké mouky, 8 dl vývaru, 8 dkg celeru, sůl, 2 žloutky, 1 dl smetany
Jemně krájená cibule se podusí na másle, přidá se drobně krájený česnek a karotka, vše se znovu podusí, zapráší moukou, osmaží a za stálého šlehání zalije vývarem a nechá provařit. Do procezené polévky - krému se přidá na jemné nudličky krájený celer a uvaří se téměř do měkka. Polévka se dochutí solí a zjemní žloutkem rozšlehaným se smetanou (nesmí se již dále vařit).
Do polévky se vkládají drobné nudličky nebo plátky bílé veky osmažené na másle.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka