Hlemýždi s marinádou - recept cpt. Cooka
4 porce:  20  hlemýžďů, sůl, kořenová zelenina, šalvěj, tymián,

Marináda: olej, ocet, sůl

Hlemýždě zásadně usmrcujeme v době zavíčkování, což je od podzimu do jara. Vhodíme je do velkého kastrolu vařící vody v takovém množství, aby voda příliš nezchladla a rychle přišla znovu do varu. Vaříme je 5 minut klokotem. Pak je vyjmeme z ulit jehlou na protahování slaniny a odstraníme střívka s okolím. Vymneme je v soli, abychom odstranili sliz, a v několika vodách vypereme. Takto dobře omyté hlemýždě uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou asi v takovém množství, jaké přidáváme k hovězímu masu. Vaříme je 4 hodiny. Kromě zeleniny můžeme přidat šalvěj nebo tymián. Uvařené hlemýždě pokapeme marinádou z oleje, octa a soli.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka