Zeleninová polévka ze Skandinávie - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg mrkve, 20 dkg brambor, 20 dkg květáku, 20 dkg fazolových lusků, 1 svazek ředkviček, 12.5 dkg špenátu, 10 dkg zeleného hrášku, 2 cibule, 7.5 dkg másla, 1/2 l vývaru, 2 žloutky, 1 dl smetany, 1 lžička škrobové moučky, 12.5 dkg krabího masa, trochu kopru, trochu zelené petrželky
Mrkev a brambory oloupeme, květák, fazolky, ředkvičky a špenát očistíme a omyjeme. Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky, fazolky na kousky dlouhé 3 cm, ředkvičky na plátky a květák rozebereme na růžičky. Špenát nasekáme nahrubo a hrášek necháme rozmrazit. Cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a 2 minuty restujeme v rozpáleném másle, pak přidáme mrkev, brambory, květák a fazolky. Vše 2 minuty dusíme, pak zalijeme vývarem a mírným varem vaříme. Po 8 minutách přidáme ostatní zeleninu a vaříme ještě 5 minut. Polévku zahustíme smetanou s rozšlehanými žloutky a škrobovou moučkou, ale dále již nevaříme. Nakonec v polévce necháme prohřát krabí maso, polévku dochutíme usekaným koprem a zelenou petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka