Zeleninová polévka krémová - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.5 l vody, 10 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 2 lžíce zeleného hrášku, sůl, 5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1/8 l smetany, 1 žloutek, 3 dkg tvrdého sýra, zelená petrželka
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme do měkka, ale dáme pozor, aby zelenina nebyla moc měkká. Vývar zahustíme světlou jíškou, kterou dobře povaříme. Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Polévku se smetanou už jen prohřejeme, ale nevaříme. Navrch nasypeme trochu sekané petrželové nebo celerové natě a strouhaný sýr. Můžeme kořenit i špetkou květu nebo kořením karí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka