Mořský vlkouš flambovaný v anýzu - recept cpt. Cooka
2 porce: 1 mořký vlkouš, 15 dkg brambor, 2 rajčata, 1 salátový fenykl, 1 citrón (oloupaný), 1 cibule, bílý pepř, sůl, anýz, 3 lžíce olivového oleje, několik lístků bazalky, 1.5 dl bílého vína, 5 cl pernodu
Brambory, rajčata, fenykl, citrón a cibuli nakrájíme na kolečka. Na pánev nalijeme 2/3 oleje a nejprve 3 minuty restujeme brambory. Pak vložíme fenykl a cibuli a další 3 minuty restujeme. Přidáme rajčata a citrón, anýz, sůl a pepř a na pánvi směs lehce proházíme nad ohněm. Potom vše odložíme stranou.
Rybu rozkrojíme na hřbetu podle páteře. Zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Dovnitř vložíme sušenou nať z fenyklu, kterou protáhneme skrz tlamičku.
Na flambovací pánev dáme odloženou směs, zalijeme bílým vínem a necháme zavařit. Poté přidáme rybu a vše necháme péci 20 minut v troubě. Rybu po 10 minutách obrátíme. Před podáváním ji potřeme bazalkovým olejem. U stolu se ryba oflambuje pernodem, vykostí a plátky se servírují se směsí zeleniny, v níž se vlkoš připravoval.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka