Makrela se špenátem - recept cpt. Cooka
2 porce:  zelená petrželka, 3 stroužky česneku, 6 lžic másla, mletý pepř, sůl, 5 dkg černých oliv, 2  makrely (po 350 g), 2 lžíce citrónové šťávy, 1 malá cibule, 50 dkg špenátu (čerstvý nebo mražený),  špetka muškátového oříšku
Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na lžíci másla osmahneme, až zesklovatí. Listy špenátu omyjeme nebo rozmrazíme, krátce na cibuli podusíme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Na pracovní plochu rozložíme po jednom velkém plátu alobalu na porci. Petrželovou nať omyjeme, jemně nasekáme a dáme do hrnce (jednu vrchovatou lžíci dáme stranou). Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme k petrželi. Smícháme s polovinou másla, osolíme a opepříme. Přidáme vypeckované a nahrubo nakrájené olivy. Směs dáme do chladna.
Makrely opláchneme, osušíme, potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Připravenou směsí petržele, oliv a česneku naplníme vnitřky makrel. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na fólie rozložíme špenát, na něj položíme makrely a poklademe zbylým máslem. Alobal těsně zabalíme. Pečeme asi 25 minut na plechu ve vyhřáté troubě.
Makrely vybalíme z fólie, odstraníme kůži, hlavu a ocas. Upravíme na talíře se špenátem a ozdobíme zbylou petrželovou natí.
Příloha: fritované brambory a hlávkový salát

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka