Okoun na paprice - recept cpt. Cooka
4 porce: 70 dkg okouna, 2 dkg soli, 10 dkg másla, 12 dkg cibule, 2 dkg mleté papriky, 40 dkg hlav a koster z ryb, 10 dkg paprik, 5 dkg rajčat, 2 dl kysané smetany, 3 dkg hladké mouky, 1 dl smetany
Rybu pokrájet na stejně velké kousky, osolit a poklást vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku. V kastrůlku rozpustit máslo a nechat drobně nakrájenou cibulku zesklovatět. Odebrat z plotny, posypat červenou paprikou, promíchat a ihned přelít vodou. Vložit rybí hlavy a kosti, pokrájenou zelenou papriku, rajčata, osolit a nechat 20 - 30 minut povařit. Pak vyjmout rybí kosti, zavařit smetanu smíchanou s moukou, povařit a poté přilít kyselou smetanu. Po několika minutách varu odebrat kyselou omáčku z plotny a propasírovat na rybí filety. Pod pokličkou při mírné teplotě dusit, maso se nesmí rozvařit. Pomocí lžíce vyjmout opatrně ryby z omáčky a položit je na talíř. Přelít omáčkou, podle chuti ozdobit zelenou paprikou a plátky rajčat a podávat s vařenými bramborami s máslem nebo noky upravenými ve zvláštní servírovací misce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka