Pstruh s fenyklovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 pstruh (o váze asi 1 kg), sůl, bílý pepř, trochu citrónové šťávy, 1 fenykl (velká hlíza), 1.2 kg listového špenátu, 3 šalotky, 4 lžíce másla, 2 dl rybího vývaru, 2 dl suchého bílého vína, 2 lžíce kysané smetany, muškátový květ, 4 cl anýzovky
Pstruha důkladně omytého zevnitř i zvenčí osušíme, osolíme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou. Očištěný a omytý fenykl nakrájíme na tenké plátky, z nichž asi třetinou naplníme pstruha, zatímco zelené snítky fenyklu odložíme na ozdobení. Špenát přebereme, dřevnaté stonky odstraníme a opláchnuté, avšak neotřepané listy vložíme do vyššího hrnce, na mírném ohni je bez přidání vody necháme nejprve krátce odpařit a pak je dáme okapat do cedníku.
Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V pekáčku rozpálíme 1 lžíci másla a přidáme šalotku se zbývajícím fenyklem. Jakmile vše podusíme, přimíchháme rybí vývar, víno a zakysanou smetanu a do pekáčku vložíme pstruha potřeného trochou rozpuštěného másla. Dusíme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C (plyn stupeň 3).
Mezitím ve 2 lžících másla prohřejeme špenát, osolíme jej, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Pstruha vyjmeme z pekáčku, stáhneme kůži, rybu naporcujeme a v zakryté nádobě odstavíme na teplé místo.
Vydušenou šťávu s fenyklem rozmixujeme a přes jemné sítko přecedíme do kastrůlku. Omáčku rozvaříme za stálého mmíchání dohladka a jemně dochutíme anýzovkou, solí a pepřem.
Porce pstruha a špenát upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkami fenyklu.
Příloha: opečené brambory, bílé víno (Beli Pinot)
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka