Losos po provensálsku - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 tykve (po 200 g), 4 plátky lososa, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 75 dkg rajčat, 1 hrneček olivového oleje, 1 hrneček suchého bílého vína, 25 dkg rýže, špetka šafránu, 1 lžíce hladké mouky, šalvěj, majoránka, tymián, zelená petrželka, sůl, mletý pepř, 1 citrón
Tykve oloupeme, pokrájíme na kostky 1 x 1 cm a povaříme je 5 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Filety z růžového lososa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dvě třetiny česneku nasekáme nadrobno. Rajčata spaříme a oloupeme, čtyři rajčata necháme vcelku, zbytek nakrájíme na malé kostičky. Polovinu cibule osmahneme na 2 lžících oleje. Vysypeme ji do ohnivzdorné mísy a položíme na ni filety z lososa. Zalijeme je bílým vínem a pečeme v troubě 20 minut. Rýži řádně omyjeme a vaříme ve vodě 15 minut, poté ji ochutíme špetkou šafránu. Čtyři celá rajčata podusíme v 1 lžíci oleje a v jiném kastrolku osmahneme ve 2 lžících oleje zbylou cibuli. Zaprášíme moukou. přidáme kostičky oloupaných rajčat, k tomu zbytek česneku a směs koření. Necháme 2 minuty povařit na silném ohni. Kostky tykve vysmahneme na zbylém oleji, posypeme rozsekanou petrželkou a česnekem. Když jsou filety hotové, necháme je okapat a dáme je do tepla na mísu. Směs, ve které se filety pekly, přelijeme do rajčatové kaše a necháme 5 minut povařit. Filety na míse obložíme rýží, kostkami tykve, celými rajčaty a vše rychle zalijeme omáčkou. Povrch zdobíme plátky citrónu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka