Sladkokyselá ryba - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.5 kg kapra, olej, ocet, moučkový cukr, několik plátků zázvoru,  trochu soli, 1 lžíce sójové omáčky, česnek, 1 větší cibule, 1 lžička škrobové moučky, 1  kedlubna nebo celer, 2 šálky vývaru
Kapra zbavíme šupin, vyvrhneme, odstraníme žábry, ale necháme hlavu. Po obou stranách sedmkrát příčně nařízneme až na kost. Celého kapra obalíme ve škrobové moučce a dohněda usmažíme ponořeného v oleji nebo grilujeme v troubě. Při grilování několikrát peroutkou potřeme olejem, aby dostal kůrčičku. Je dobré rybu položit na alobal, lépe se obrací.
Omáčka: Na kastrolku zpěníme na oleji najemno nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, trochu soli, na kostičky nakrájenou menší brukev nebo celer, ocet a cukr tak, abychom dostali výrazně sladkokyselou chuť, pak plátky máčeného zázvoru (nebo lžičku mletého), škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě. Vše vaříme asi 15 minut, aby se všechny přísady dobře spojily a omáčka byla dosti hustá. Rybu dáme na podlouhlou mísu, z obou stran pod rouškou jemně pomneme, aby se maso oddělilo od kostí, a zalijeme připravenou omáčkou. Dobře usmaženou nebo grilovanou rybu lze lehce rozebrat jídelními hůlkami.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka