Kapr pečený se smetanou II - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.5 kg kapra, sůl, 5 dkg másla, 1 menší cibule, 5 zrnek celého pepře, 1 bobkový list, trochu citrónové kůry, sardelová pasta, 1/4 l kysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce kaparů, citrón
Rybu můžeme upéci vcelku nebo porcovanou. V kastrole nebo na pekáči rozehřejeme máslo, přidáme na kroužky nakrájenou cibuli, mírně ji zpěníme a dáme stranou. Na témž másle opečeme porce kapra po obou stranách. Do másla pod rybou zamícháme sardelové máslo, přidáme cibuli, koření a trochu vody, aby se máslo nepřepalovalo. Během pečení rybu potíráme šťávou a po 10 minutách ji obrátíme kůží nahoru. Pak ji potíráme šťávou a smetanou. Je-li smetana málo hustá, přidáme lžíci ustrouhané vláčné žemle bez kůry. Pečeme asi 10 minut. Rybu upravíme na nahřátou mísu, šťávu procedíme, zahřejeme k bodu varu a po odstavení přidáme zbytek smetany smíchané s rozkvedlaným žloutkem a dále ji nevaříme. Přidáme usekané kapary. Omáčku podáváme v omáčníku.
Příloha: vařené brambory sypané petrželkou
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka