Kapr na černo - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg kapra, 20 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 4 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, 1 list bobkového listu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce švestek (sušené), citrónová kůra, 1 lžíce octa, 5 dkg másla, 1/4 l piva, 2 kostky kostkového cukru, 5 dkg mandlí, 5 dkg rozinek, 3 dkg strouhaného perníku
Zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na másle. Přidáme koření, sušené švestky, citrónovou kůru a navrch poklademe očištěné kousky kapra. Zalijeme pivem a asi 15 minut dusíme. Kapra opatrně přendáme na mísu. Na pánvi opražíme cukr na karamel, vlijeme do omáčky současně s octem a s rybí krví (zabíjíme-li kapra doma). Omáčku zvolna vaříme asi dvě hodiny. Doléváme občas vodou nebo pivem. Pak zeleninu propasírujeme a podle hustoty přidáme trochu strouhaného perníku. Omáčka musí být zahoustlá. Nakonec přidáme na nudličky nakrájené loupané mandle, rozinky a rybu v omáčce znovu prohřejeme. Lépe je rybu dělat 2 - 4 dny předem a v omáčce ji nechat proležet v chladničce. Podáváme s houskovým knedlíkem na Štědrý den. Lidovým zvykem v některých oblastech je podávat tuto rybu na černo s teplým zelím.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka