Dušená ryba s krémovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg kapra nebo jakákoliv jiná ryba, 1 šálek kořenové zeleniny (nakrájené na plátky), 1 lžíce másla, sůl,
Na omáčku: 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 10 dkg šunky nebo vařeného uzeného masa, 1.5 lžíce hladké mouky, vývar, 1 dl bílého vína, 1 dl smetany, 1 šálek žampiónů, zelená petrželka, 1 rajče na ozdobu
Na máslo vložíme zeleninu, slabě osmahneme a opečeme plátky osolené ryby. Pak mírně podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Na míse přelijeme rybu omáčkou, obložíme dílky oloupaných rajčat a ozdobíme snítkami petrželky.
Příprava omáčky: na másle dusíme jemně pokrájenou cibuli a pokrájenou šunku. Oboje nesmí zhnědnout. Zaprášíme moukou a opražíme. Přilijeme vývar a smetanu a osolíme. Později přilijeme víno a povaříme. Omáčku necedíme.
Obměna: do omáčky přidáme na másle a petrželce podušené žampióny.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka